XanTheater

  • Απέραντος σκουπιδότοπος είσοδοι πολυκατοικιών, καταστήματα και δρόμοι, από εκείνους που θέλουν να... νοικοκυρέψουν την πόλη
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις με τίτλο "Σκίζομαι για την πόλη μου", στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος "Εκλογές είναι, θα περάσουν"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Στη βουλή έφτασε το ζήτημα των καυσοξύλων του δήμου Μύκης, μέσα από την ακόλουθη ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες του αποκλειστικά ορεινού δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, αφού εξαιτίας των δραματικών περικοπών στη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης δεν μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι αιτούντες την απαραίτητη ποσότητα καυσόξυλων με περιορισμένο τίμημα για την θέρμανση τους.

Το πρόβλημα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, φέτος εμφανίζεται ακόμη πιο οξυμένο. Ο περσινός προϋπολογισμός μαζί με τη δεύτερη έκτακτη καταβολή, έφτασε για να καλύψει τις ανάγκες περίπου του 70-80% των δικαιούχων, που είναι συνταξιούχοι Ο.Γ.Α., πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες στρατευμένων. Αυτό συμβαίνει όταν τα δάση της περιοχής υλοτομούνται και παράγουν κάθε χρόνο προϊόντα (καυσόξυλα) πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά διατίθενται στους κατοίκους και σε άλλες πόλεις μέσω των εμπόρων σε υψηλές τιμές.

Τη φετινή χρονιά δόθηκαν λιγότερα χρήματα από το αρμόδιο υπουργείο για υλοτόμηση, με αποτέλεσμα να προκύψει περιορισμένη ποσότητα ξύλων και κατά συνέπεια να κατανέμονται μόλις τέσσερα χωρικά στους κατοίκους του δήμου Μύκης, ποσότητα που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι την περσινή χρονιά δίνονταν πέντε χωρικά τα οποία δεν επαρκούσαν, ενώ την περίοδο πριν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση χορηγούταν τριπλάσια ποσότητα. Ακόμη ενώ ζητήθηκαν επιπλέον 90.000 ευρώ από το Δασαρχείο Ξάνθης, δόθηκαν μόλις 45.000 ευρώ συνολικά για Δασαρχείο Ξάνθης και Σταυρούπολης. Επιπλέον πρόβλημα όμως αποτελεί και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της περιορισμένης διαθεσιμότητας, στο χωριό Γλαύκη προμηθεύτηκαν καυσόξυλα μόλις οι 90 από τους 180 δικαιούχους.

Η περιοχή του δήμου Μύκης είναι μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου πέντε με έξι μήνες, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, φτάνοντας μέχρι και τους -15°C.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ. Πολιτικών που δημιούργησαν την ενεργειακή φτώχεια την οποία βιώνουν με μεγάλη ένταση την περίοδο του χειμώνα τα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών όπου λόγω των σταθερά χαμηλών θερμοκρασιών η εξασφάλιση της θέρμανσης είναι βασικό ζήτημα για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διαθέσει αυξημένες πιστώσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα καυσόξυλα για να καλυφτούν οι ατομικές ανάγκες όλων των κατοίκων του δήμου Μύκης.