Ομιλία του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών στο Massachusetts Institute of Technology Κωνσταντίνου Δασκαλάκη με θέμα "Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας", συνδιοργανώνουν το απόγευμα (19.00) της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο 1 του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τα διεθνή βραβεία "Giuseppe Sciacca".

Ο Κωνσταντίνος  Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του UC Berkeley και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη "Microsoft". Η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα οικονομικά, την στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. Τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο "Νεβανλίνα" από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών, βραβείο που απονέμεται -μαζί με το βραβείο "Φιλντς"- για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. Επίσης τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στην πληροφορική από τη Εταιρία Επιστημόνων Πληροφορικής A.C.M., ενώ τον Ιούνιο του 2019 τιμήθηκε ως o νεαρός επιστήμονας της χρονιάς από τον ίδιο οργανισμό με το βραβείο "Grace Murray Hopper". Έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά:

  • Το 2010 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής και το "Sloan" Foundation
  • Το 2011 του απονεμήθηκε το βραβείο εξαιρετικής διδασκαλίας "Ruth and Joel Spira" από το Μ.Ι.Τ. Το 2012 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία της "Microsoft"
  • Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο A.C.M. Conference on Economics and Computation
  • Το 2017 του απονεμήθηκε το ερευνητικό βραβείο της "Google"
  • Το 2018 του απονεμήθηκε το βραβείο έρευνας από το Ίδρυμα "Giuseppe Sciacca" (Βατικανό) και το βραβείο του ιδρύματος "Simons".

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas