Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Joseph Losey με τέσσερις ταινίες του παρουσιάζει τις ισάριθμες Τρίτες του Ιανουαρίου η Φ.Ε.Ξ. στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στο πλαίσιο του "Κινηματογράφου των δημιουργών", ως εξής:

  • 7 Ιανουαρίου: "Ο υπηρέτης" (1963)
  • 14 Ιανουαρίου: "Το τρίγωνο των αμαρτωλών" (1967)
  • 21 Ιανουαρίου: "Ο μεσάζων" (1971)
  • 28 Ιανουαρίου: "Μίστερ Κλάιν" (1976).

Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και κριτικός του κινηματογράφου, μολονότι ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική και φιλολογία στο Χάρβαρντ, πολύ σύντομα αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη. Αφορμή γι’ αυτή την αλλαγή πορείας στάθηκε η συνάντησή του στη Μόσχα με τον σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν. Ο Λόουζι υπήρξε ένας από τους πιο παρεξηγημένους δημιουργούς της εποχής του, αφού η ένταξή του στη διαβόητη μαύρη λίστα του Χόλυγουντ (1951) εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, τον ανάγκασε να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη αφήνοντας στη μέση μια λαμπρή καριέρα. Στη σκηνοθετική του αντίληψη δέχτηκε τις επιδράσεις του ιταλικού νεορεαλισμού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού, καθώς και των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Χάρολντ Πίντερ, με τους οποίους συνεργάστηκε στη σκηνή και στην οθόνη.

Από τις περισσότερες από πενήντα ταινίες του στις οποίες εμφανίζεται με τις διάφορες ιδιότητές του, ξεχωρίζουν οι "Μ" (1951), "Εύα" (1962), "Η δολοφονία του Τρότσκι" (1972), "Γαλιλαίος" (1973), "Δον Τζιοβάνι" (1979) κ.ά. Με τις ταινίες του "Ο μεσάζων" (1971) και "Το ατύχημα" (1967) απέσπασε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ των Καννών, ενώ υπήρξε υποψήφιος για την απονομή βραβείου σε πλήθος άλλες –ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές– διοργανώσεις.

 

Καλαϊδόπουλος
zolotas