XanTheater

  • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
  • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
  • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
  • Δεν βγήκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το τρενάκι του δήμου Ξάνθης - Διάχυτη η ανησυχία για την υγεία του...
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Την ακόλουθη ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με θέμα "Καταβολή των δεδουλευμένων-αποζημιώσεων στους εργαζομένους της πτωχευμένης «Χαρτοποιίας Θράκης-Diana A.E.»" κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

Πάνω από επτά χρόνια πέρασαν από το πέταγμα στο δρόμο 116 εργαζομένων στην Ξάνθη και 180 συνολικά που δούλευαν στη «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.». Από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους οκτώ μηνών, αλλά και τις αποζημιώσεις δεκαετιών δουλειάς.

Βέβαια ο όμιλος Zeritis Group συνεχίζει την κερδοφόρα δραστηριότητά του σε άλλες περιοχές και κλάδους την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, με τον ιδρώτα και το αίμα των οποίων δημιουργήθηκε μια τεράστια περιουσία, περιμένουν ακόμα να πάρουν το αυτονόητο. Ας σημειώσουμε πως το 2012 είχε επιχειρηθεί προκλητικά να διασωθούν από την πτώχευση οι εκτάσεις πέριξ του εργοστασίου, για να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για το οποίο είχε βγει έγκριση από τη Ρ.Α.Ε. στο όνομα των υιών Ζερίτη, ωστόσο αυτή ναυάγησε καθώς το δικαστήριο δεν εξαίρεσε τις επίμαχες εκτάσεις από την υπό ρευστοποίηση περιουσία.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ ακολουθεί τον ίδιο αντεργατικό δρόμο των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠαΣοΚ που πρώτο μέλημα είχαν τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν ακόμα αποδοθεί τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα κι ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% των χρωστούμενων μετά από πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχειών της πτωχευμένης εταιρείας, με παρέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και του πρώην Ι.Κ.Α. (νυν Ε.Φ.Κ.Α.) έχουν μπλοκάρει ουσιαστικά την απόδοση των χρημάτων στους εργαζόμενους, αφού από το συνολικό ποσό πλειστηριασμού των 1.280.000 €, μετά την αφαίρεση ποσών του ΕνΦΙΑ, του Τ.Α.Π., των ποσών εξόδων της διοίκησης πτωχευτικής περιουσίας και διάφορα άλλα έξοδα το ποσό που απομένει είναι 972.108,75 €. Οι αξιώσεις της Τράπεζας Πειραιώς φτάνουν το ποσό των 631.870,79 € (ή 65% επί του παραπάνω ποσού) με την ανακοπή που έκανε προς την απόφαση, ενώ ο Ε.Φ.Κ.Α. ζητά με αγωγή του το ποσό των 240.461,75 € (ή 25% επί του παραπάνω ποσού) από οφειλές της πτωχευμένης εταιρίας προς το πρώην Ι.Κ.Α. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ουσιαστικά από το ποσό του πλειστηριασμού μένει ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να αποδοθεί άμεσα το χρηματικό ποσό στους εργαζόμενους, αλλά και για την εξόφληση, επιτέλους, του συνόλου των χρωστούμενων (δεδουλευμένα-αποζημιώσεις) στους εργαζόμενους;