XanTheater

  • Απέραντος σκουπιδότοπος είσοδοι πολυκατοικιών, καταστήματα και δρόμοι, από εκείνους που θέλουν να... νοικοκυρέψουν την πόλη
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις με τίτλο "Σκίζομαι για την πόλη μου", στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος "Εκλογές είναι, θα περάσουν"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Από τα πρακτικά της βουλής παραθέτουμε αυτούσια τη συζήτηση της ερώτησης (εδώ) για το ζήτημα των καυσοξύλων του δήμου Μύκης, που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Θα συζητηθεί τώρα η τρίτη με αριθμό 236/18-12-2018 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γιάννη Δελή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Προβλήματα στην κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων του Δήμου Μύκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης». Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συνεχίζοντας την προηγουμένη ερώτηση, καθώς είναι ο ίδιος Υπουργός, να του πούμε ότι και ο ίδιος και η Κυβέρνησή του κάνουν ένα τσουβάλιασμα περιοχών με το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις. Και ξέρετε, αυτό δεν είναι προς όφελος κυρίως των λαϊκών αναγκών, γιατί υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις και οικιστικές πυκνώσεις. Υπάρχουν περιοχές, κύριε Φάμελλε, οι οποίες κατοικούνται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Συνεπώς, δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

Ας έρθω τώρα στη δική μου ερώτηση, ας πάμε αρκετά πιο βόρεια. Ας πάμε στην Ξάνθη, στην περιοχή του Δήμου Μύκης, στην οροσειρά της Ροδόπης, όπου εκεί, όπως είναι γνωστό, υπάρχει πάρα πολύ κρύο και οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη τη θέρμανση. Σε αυτή την περιοχή, λοιπόν, δεν καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε καυσόξυλα, τα οποία θα μπορούσαν να τα πάρουν -και δικαιούνται να τα πάρουν- με μειωμένο τίμημα. Και όχι μόνο δεν παίρνουν αυτή την ποσότητα καυσόξυλων που δικαιούνται όλοι οι αιτούντες, αλλά και όσοι αιτούντες καταφέρνουν να πάρουν μια ποσότητα, αυτή τελικά είναι πάρα πολύ μικρή και δεν φτάνει για τις ανάγκες τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα δύο παραδείγματα: Στο χωριό Γλαύκη, από τους εκατόν ογδόντα αιτούντες, μονάχα οι ενενήντα πήραν φέτος καυσόξυλα, ενώ μία οικογένεια για τα καυσόξυλα του χειμώνα στην περιοχή αυτή του Δήμου Μύκης παίρνει περίπου τέσσερα χωρικά.  Με τέσσερα χωρικά σε αυτή την περιοχή βγάζεις δεν βγάζεις τον ένα μήνα.

 Η αιτία, τώρα, είναι μία και την ξέρει το Υπουργείο. Είναι, φυσικά, οι μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση του Δασαρχείου της Ξάνθης, που οδηγεί, βεβαίως, σε μικρή, σε περιορισμένη υλοτόμηση ξύλων, τα οποία θα πάρουν μετά οι κάτοικοι της περιοχής.

 Αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι τι θα κάνει το Υπουργείο σας, έτσι ώστε να αυξηθούν αυτές οι πιστώσεις, για να μπορέσει το Δασαρχείο της Ξάνθης να διαθέσει εκείνη την ποσότητα καυσόξυλων που πραγματικά έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής,  η οποία, όπως ξέρετε, είναι αυξημένη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναποληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δελή, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση -και αφορά και τον κ. Γκιόκα αυτό-, δεν υπάρχει περίπτωση στις οικιστικές πυκνώσεις να περιληφθούν καταπατήσεις που έγιναν προς εκμετάλλευση του δάσους, εμπορική ή οικονομική, για την κατασκευή βίλας, πισίνας ή τίποτα άλλο. Μιλάμε για την ικανοποίηση αναγκών, που πολλές φορές είναι και η στέγαση λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να τη δούμε, εξασφαλίζοντας, όμως, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Εγώ, ειλικρινά, περιμένω το Κομμουνιστικό Κόμμα να έρθει να συζητήσουμε και να έχουμε κοινή τοποθέτηση για τις οικιστικές πυκνώσεις, χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, αν θέλετε, επί του κεντρικού άξονα της πολιτικής. Επίσης, ήθελα να πω ότι μία απόδειξη του ότι προχωράμε στους δασικούς χάρτες για να λύσουμε προβλήματα της περιοχής, είναι ότι σήμερα αναρτώνται οι χάρτες στο Χαλάνδρι, στον Χολαργό, στην Παιανία, στα Σπάτα, στα Γλυκά Νερά. Και στη Θεσσαλονίκη αναρτάται σήμερα κάποιο μικρό κομμάτι, κύριε Δελή -που μας αφορά και τους δύο- και τελειώνει έτσι η Κεντρική Μακεδονία συνολικά. Είναι η πρώτη Περιφέρεια που ολοκληρώνει την υποχρέωση των δασικών χαρτών.

Όσον αφορά τώρα τα ενεργειακά και τις ανάγκες θέρμανσης -αυτό είναι το σημαντικό- για τις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας, προφανώς είναι αυξημένες και καταλαβαίνουμε ότι τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν έναν αξιόλογο πόρο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Θέλω να επισημάνω εδώ ότι το Υπουργείο μας έχει επιλέξει να προχωρήσει η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα -αν δεν κάνω λάθος από την Ορεστιάδα μέχρι την Καστοριά- με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν αφορά τα μικρά χωριά. Όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος -και ξέρετε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάνω από δέκα κωμοπόλεις που  πήραν φέτος φυσικό αέριο και πιστεύω ότι γι’ αυτό θα τοποθετηθεί θετικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι η Περιφέρεια στην οποία είμαι εγώ, εσείς είστε στην Α’ Θεσσαλονίκης- έχουν  πλέον φυσικό αέριο.

Το καυσόξυλο, όμως, είναι κι αυτό ένας σημαντικό πόρος και πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Να σας πω πολύ απλά, ότι για να το λύσουμε, θα συμβάλλουν οι δασικοί χάρτες, γιατί θα ξέρουμε από πού κόβουμε ξύλα, για να το πω απλά. Έχουμε νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελών για να είναι οργανωμένη η ξύλευση, να μην έχουμε μείωση του δασικού πλούτου. Υπάρχει πλέον εθνική στρατηγική για τα δάση, που δεν είχε η Ελλάδα ποτέ και είναι οργανωμένη, αν θέλετε, η παραγωγή αυτή της αειφορικής κάρπωσης.

Επίσης, έχουμε πάρει δύο αποφάσεις. Η μία είναι για τη διάθεση τεχνικής ξυλείας για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων. Η δεύτερη -που αφορά την περιοχή της Ξάνθης- είναι ότι η Κυβέρνησή μας επέλεξε για πρώτη φορά να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και να αυξηθεί κατά 50% η διάθεση καυσόξυλων και με 40% μικρότερη τιμή για όλους τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Μέχρι τώρα μόνο για μία περιοχή της Δράμας ίσχυε αυτό και τώρα ισχύει από τη Φλώρινα μέχρι τον Έβρο, αλλά και για οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας έχουμε ολικό παγετό περισσότερες από τρεις ημέρες τον χρόνο.

Τα παραπάνω, όμως, θα συνδυαστούν και με νέες πολιτικές, που ετοιμάζουμε την επόμενη χρονιά, για την αύξηση της διαθέσιμης βιομάζας. Κι εδώ θέλω να σας πω ότι υπάρχουν δύο παράμετροι, όσον αφορά τη διάθεση καυσόξυλων στην περιοχή της Ξάνθης και του Δήμου Μύκης. Υπάρχει το ποσό που στέλνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπάρχει και ο Προϋπολογισμός των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Θέλω εδώ να σας πω, λοιπόν, ότι το σύνολο του ποσού, το οποίο έχει διατεθεί, είναι περισσότερο από το ποσό που αναφέρατε. Εμείς διαθέσαμε, μάλιστα, αυξημένα κονδύλια φέτος -και δόθηκαν και πολύ νωρίς- της τάξης των 250.000 ευρώ.

Η πληροφόρηση που έχω -και θα επανέλθω στη δεύτερη απάντησή μου- είναι ότι ούτε αυτός είναι ο αριθμός των δικαιούχων που περιγράψατε και πως αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε προχθές από το Δασαρχείο- δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα ως προς τη διάθεση καυσόξυλων στον συγκεκριμένο οικισμό που αναφέρατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κ. Δελής για τη δευτερολογία του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Η απάντηση του κυρίου Υπουργού είναι ανησυχητική για τους κατοίκους της περιοχής και για τις ανάγκες τους. Εμείς μιλήσαμε για τις ανάγκες των κατοίκων εκεί στα Πομακοχώρια –γι’ αυτά μιλάμε τώρα, για τον Κένταυρο, για τον Εχίνο, για τη Γλαύκη, για τη Σμίνθη-, όπου, όπως είναι γνωστό κι όπως και εσείς παραδεχθήκατε, δεν προβλέπεται να περάσει, να επεκταθεί, το φυσικό αέριο. Δεν ξέρουμε για την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πότε θα γίνει αυτή η επέκταση, αλλά δεν ήταν αυτή η ερώτησή μας.

Μιλήσατε για τους δασικούς χάρτες ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα -δεν νομίζω ότι δίνουν απάντηση αυτοί- και μιλήσατε και για την αύξηση της ποσότητας που δικαιούνται να πάρουν. Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπαμε, κύριε Υπουργέ, δικαιούνται να πάρουν τέσσερα χωρικά. Με τέσσερα χωρικά βγάζουν δεν βγάζουν το μήνα. Είπατε ότι θα υπάρξει 50% αύξηση, δηλαδή, θα πάμε στα έξι χωρικά, τη στιγμή που πριν από την κρίση, πριν από το 2010, τα χωρικά που έπαιρνε κάθε δικαιούχος, ήταν περίπου δεκαπέντε -για τέτοια διαφορά μιλάμε- που και τότε οι άνθρωποι κάλυπταν τις ανάγκες τους οριακά. Τώρα, πολύ απλά, δεν μπορούν να τις καλύψουν.

Αναφερθήκατε σε ένα ποσό των 250.000. Εδώ, όμως, έχω μία απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με ημερομηνία 4-12-2018, που λέει ότι η χρηματοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης ανήλθε στο ποσό των 109.000 ευρώ και με μία πρόσθετη ακόμα χρηματοδότηση των 35.000, έφτασε τελικά στο ύψος των 144.000 ευρώ. Θέλετε να σας πω, από μία παλαιότερη απάντηση του Υπουργείου σας, σε ένα αντίστοιχο Δασαρχείο στο Κιλκίς, πριν από την κρίση, το 2010, πόση ήταν η χρηματοδότηση; Ήταν πάνω από 700.000 ευρώ.

Με αυτή τη χρηματοδότηση, κύριε Φάμελλε, δεν μπορεί να γίνει η αναγκαία εκείνη υλοτόμηση για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων.

Δυστυχώς, με όσα είπατε, δεν απαντάτε σε αυτό το πρόβλημα. Θα περιμένουμε να ακούσουμε αν έχετε κάτι καινούργιο, κάτι επιπλέον να πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε, κύριε Δελή.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναποληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Πρόεδρε, έτσι κι αλλιώς, είχα πει ότι θα ολοκληρώσω τις πληροφορίες στη δεύτερη απάντησή μου. Να πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά τα θέματα των κονδυλίων, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Όσον αφορά τα θέματα εκτέλεσης υλοτομικών εργασιών και καυσόξυλων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιμέρισε το ποσό των 2.241.000 για τις ανάγκες της.

Το κονδύλι που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιπροσθέτως, ήταν όχι μόνο αυξημένο σε σχέση με το 2017, αλλά δόθηκε και πολύ νωρίς. Από τις 4 Σεπτεμβρίου ζητήσαμε τη μεταφορά πιστώσεων και από τις 5 Οκτωβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε στη διάθεσή της επιπλέον ποσό 250.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο κάναμε νέα συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση για τη διάθεση των καυσόξυλων, τα οποία και πήρε, επίσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ιδιαίτερα στο Δήμο Μύκης, υπήρχε συνάντηση των Βουλευτών μας και με την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, την κυρία Νοτοπούλου, και με τον Δήμαρχο. Επικοινώνησαν απευθείας μαζί μου, στείλαμε επιπλέον χρήματα και ενημερωθήκαμε ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες ως εξής: Στο Δασαρχείο Ξάνθης, πράγματι, κατανεμήθηκαν 145.000 ευρώ. Πρέπει να επισημάνω, όμως, ότι στην ερώτησή σας σημειώνετε ότι δόθηκαν 45.000 ευρώ. Να ξεκαθαρίσουμε τελικά ποια είναι η αλήθεια.

Εμείς, λοιπόν, συμφωνούμε με αυτό που είπατε τώρα, ότι μοιράστηκαν όχι 45.000 που γράφετε στην ερώτηση, αλλά 145.000 ευρώ στη συγκεκριμένη περιοχή. Και προφανώς, μην το συγκρίνετε με άλλο Δασαρχείο. Είναι άλλα τα γεωγραφικά όρια και άλλοι οι εξυπηρετούμενοι.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο χωριό Γλαύκη, είπατε για κάποια νούμερα τα οποία δεν ισχύουν. Εκατόν σαράντα αιτήσεις υποβλήθηκαν. Οι δώδεκα δεν ήταν νομότυπες. Οι εκατόν είκοσι οκτώ ικανοποιήθηκαν όλες με δήλωσή προχθεσινή.

Επιπλέον, να σας πω το εξής, το οποίο σαφέστατα και να σε ενδιαφέρει. Κατόπιν επικοινωνίας μας με τη Δασική Υπηρεσία της Ξάνθης, εφαρμόζουμε δασική αστυνομική διάταξη η οποία επιτρέπει στους κατοίκους, πλέον των χωρικών κυβικών μέτρων που αναφέρατε, να συλλέγουν τα υπολείμματα των υλοτομιών -ενημερωθήκαμε από το Δασαρχείο ότι είναι διαθέσιμα και είναι πολλά-, αλλά κι άλλα κατακείμενα, ιστάμενα και στρεβλά τμήματα, τα οποία δεν πήραν οι δασικοί συνεταιρισμοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι του δάσους, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες στη θέρμανση επιπλέον των χωρικών κυβικών και μέχρι 31 Μαρτίου 2019, έτσι ώστε να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, παρότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση, η οποία από εμάς δόθηκε συντομότατα.

Καταλαβαίνω ότι σε μία ανάγκη των πολιτών εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Έχουμε επικοινωνήσει, λοιπόν, και με τον Δήμαρχο -ο οποίος, επίσης, μας βεβαίωσε για την επίλυση αυτού του θέματος- αλλά και με το Δασαρχείο και ζητούμε άμεσα την εφαρμογή της νέας διάταξης, που σας είπα, για επιπλέον χωρικά κυβικά μέτρα.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κι εμείς ευχαριστούμε.