XanTheater

  • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
  • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
  • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
  • Δεν βγήκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το τρενάκι του δήμου Ξάνθης - Διάχυτη η ανησυχία για την υγεία του...
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων καταγράφονται κάθε μέρα στον κόσμο όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου και συστήνοντας απαραιτήτως τη χρήση προφυλακτικού ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

Στη νέα έκθεσή του, ο Π.Ο.Υ. καταγράφει τις τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15-49 ετών χλαμύδια, γονόρροια (ή βλεννόρροια), σύφιλη και τριχομονάδες. "Αυτά τα τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως" σημειώνει ο οργανισμός του Ο.Η.Ε. για την υγεία, βασιζόμενος στα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

"Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο", δήλωσε ο δρ Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. και αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. "Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας για να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των σοβαρών ασθενειών".

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ., το 2016 υπήρχαν 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατομμύρια κρούσματα γονόρροιας, 6,3 εκατομμύρια κρούσματα σύφιλης και 156 εκατομμύρια κρούσματα τριχομονάδων. Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις χωρίς τη χρήση προφυλακτικού- αλλά ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν αυτές οι λοιμώξεις δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

"Μετά την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, δεν υπάρχει καμιά αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων ή αυτών που ήδη υπάρχουν", παραδέχεται ο ΠΟΥ. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μια από αυτές τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ενώ συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, αλλά όπως δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα -εκτός από τη γονόρροια- οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί. Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα "Wellcome Trust" Τιμ Τζινκς, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, με δεδομένο ότι ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται λιγότερο δραστικά λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα. "Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γονόρροιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις της αποκαλούμενης σούπερ-γονόρροιας, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατον να θεραπευτούν". Η δε εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε. για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις Μέλανι Τέιλορ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου "θεωρούμε ότι είναι μια επιδημία κρυφή, σιωπηλή, επικίνδυνη".

Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στα σεξουαλικά ενεργά άτομα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις γι' αυτές τις ασθένειες και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Συνιστά επίσης στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV.