XanTheater

 • ...ναι, αλλά φτιάχνουν δρόμους!
 • Για την τρομερή ποιότητα της ασφάλτου που στρώθηκε στην 28ης Οκτωβρίου, θα τα πούμε μετά τα πρωτοβρόχια...
 • Μόνο η πόλη απελευθερώθηκε στις 4 Οκτωβρίου; Η περιοχή του "Flamingo" και κάποιες άλλες; Δεν "εορτάζουν";
 • Δεν βγήκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης το τρενάκι του δήμου Ξάνθης - Διάχυτη η ανησυχία για την υγεία του...
 • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
 • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Το Σάββατο 14 Απριλίου από τις 10.30 ως τις 16.00 (με διανομή σπόρων από τις 12.15 ως τις 15.00) θα γίνει η φετινή Πανελλαδική Γιορτή Σπόρων του "Πελίτι" στο Μεσοχώρι Παρανεστίου (εδώ η περσινή), παράλληλα με την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων (11, 12 και 13 Απριλίου) που πρότεινε το "Πελίτι" στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 στη Χάγη.

Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του φορέα για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 23 χρόνια "Πελίτι" (1995-2018). Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή αγρότες και ακτιβιστές από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Ινδία, Γαλλία κ.α.

Πρόγραμμα γιορτής

 • Επίσκεψη στο σπίτι των σπόρων του "Πελίτι": 10.30-14.00
 • Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά: 10.30-13.30
 • Ομιλίες-εργαστήρια: Έναρξη στις 11.00. Εργαστήριο ψηφιδωτού από σπόρους, ανοιχτό σπορείο και πολλά ακόμη. Εργαστήρι υφαντικής μέσα στο σπίτι των σπόρων. Σπόροι - πρόσφυγες - μετανάστες – αλληλεγγύη: Παρουσιάζονται οι κήποι της ελπίδας που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα
 • Διανομή σπόρων: 12.15-15.00
 • Το τραπέζι της αγάπης: 13.00. Κοινό τραπέζι για όλους με παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων
 • Τραγουδώντας για το "Πελίτι": 16.00. Οι "Namaste band" στη γιορτή.

Ακόμη:

 • Έκθεση φωτογραφίας. Παρουσιάζονται αγρότες/ισσες από όλο τον κόσμο, που διασώζουν τον δικό τους σπόρο
 • Έκθεση γεωργικών εργαλείων. Με παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και οικιακά σκεύη. Η συλλογή είναι του Θόδωρου Δημητριάδη που θα μιλήσει για τη χρήση των εργαλείων.
 • Χαριστικό παζάρι.

Σύντομο ιστορικό

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1999 στο χωριό Κάρπη του Κιλκίς, είναι η πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα και από τις παλιότερες παγκοσμίως. Τον Οκτώβριο του 1999 έγινε η δεύτερη γιορτή σπόρων στην Κάρπη του Κιλκίς. Το 2000 έγινε στο Σουμάκ στα πομακοχώρια της Ροδόπης και το 2001 στις Σέρρες. Από το 2005 ως το 2009 η γιορτή φιλοξενήθηκε στη μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Αυτό το διάστημα η γιορτή μεγάλωσε χάρη στη βοήθεια των αδερφών της μονής και καθιερώθηκε να γίνεται το Σάββατο μετά το Πάσχα.

Το 2007 ξεκίνησε να έχει διεθνή χαρακτήρα. Από το 2010 η γιορτή μεταφέρθηκε στην ιδιόκτητη γη του "Πελίτι" στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το 2012 και το 2013 οργανώθηκαν παράλληλα και οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων. Το 2013 οι "seedsavers" της Αυστραλίας τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων παγκοσμίως. Το 2014 ήταν το σημείο έναρξης για το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, ενώ το 2015, στους εορτασμούς για τα είκοσι χρόνια "Πελίτι", πραγματοποιήθηκε και η 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά.

Το 2016 είχε ως θέμα "Σπόροι, πρόσφυγες, μετανάστες, αλληλεγγύη", ενώ το 2017 οργανώθηκε και η 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων με συμμετοχές από δεκαεπτά χώρες, όπου συντάχθηκε και η διακήρυξη της γιορτής.

Η γιορτή αυτή έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να οργανώσουν αντίστοιχες γιορτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία Τουρκία, Κύπρο και αλλού. Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2017 ήταν πάνω από 4.000) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γιορτή. Ανάμεσα τους και σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού κ.α. Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 και 2015) από την Ινδία, Μισέλ και Τζούντι Φάντομ (2013) Αυστραλία, Ούγκο Μπλάνκο (2015) Περού, Τζόντι Κομπερίσκι (2015) Καναδά, Μαργκαρίνος Ρέι (2015) Γαλλία, Tapsoba Ali De Goamma (2017) Μπουρκίνα Φάσο κ.α.

Ανακοίνωση

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε, έτσι ώστε να είστε κι εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρουν λίγους σπόρους και πολλή χαρά στην 18η Γιορτή Σπόρων του "Πελίτι". Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του "Πελίτι" είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει τον δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το "Πελίτι". Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το "Πελίτι" ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες, φροντίστε το 2018 να έρθετε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους.

Η γιορτή είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι. Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο "πολιτική" εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο. Η γιορτή σπόρων του "Πελίτι" είναι μια εικόνα από το μέλλον. Ο καθένας προσφέρει αυτό που έχει στην κοινότητα και όλοι έχουν αυτό που χρειάζονται, μέσα από αυτή την πρόσφορα. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. Έτσι και η γιορτή μπορεί και οργανώνεται μέσα από την εθελοντική προσφορά σε εργασίες, τρόφιμα, υλικά, σπόρους, φυτά, μουσική κλπ. Όλα αυτά προσφέρονται ελεύθερα στη γιορτή (σπόροι, φυτά, φαγητό, μουσική, χορός, ομιλίες, δράσεις κλπ.)

Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια βασική αρχή για να οργανώσουμε καλύτερα και να προστατέψουμε τη γιορτή.

Οι καλλιεργητές που θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον πενήντα φακελάκια από κάθε ποικιλία, συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του "Πελίτι". Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια, στα οποία θα αναγράφονται:

 • το είδος
 • η ποικιλία
 • η περιοχή καλλιέργειας
 • το όνομα του καλλιεργητή
 • ο τρόπος καλλιέργειας.

Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία, θα πρέπει να μας ενημερώσουν έγκαιρα ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων. Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφημιστικό) και θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους. Ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα προμηθευτούν από τη γραμματεία -αν δεν το έχουν προμηθευτεί- το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η προσφορά των σπόρων και των φυτών θα γίνει από τις 10.30 το πρωί με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος, ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς, μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας. Έτσι, μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε κι εσείς. Άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του "Πελίτι". Το σύστημα με τα κουπόνια έχει τα μειονεκτήματά του, αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Πληροφορίες

 • Τηλέφωνο: 25215 50951
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • ιστοσελίδα: www.peliti.gr
 • facebook: Koινότητα Πελίτι
 • You Tube: peliti
 • Ταχυδρομική διεύθυνση: Πελίτι, Τ.Θ. 15, Τ.Κ. 66101, Δράμα.