Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Alejandro Jodorowsky, προβολή της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και συναυλία με τίτλο "Ανατολή, ανατολή μου" περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ., ως εξής:

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 20 και 27 Ιουνίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Αφιέρωμα στον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι. Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική σταδιοδρομία του στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία "Ο τυφλοπόντικας" (El topo, 1970) και "Το ιερό βουνό" (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν. Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές, καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο

Τις Πέμπτες 22 και 29 Ιουνίου (21.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Οι κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συναυλία «Ανατολή, ανατολή μου»

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου (21.00) στην αυλή με τα χαμάμ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, με την ορχήστρα και την χορωδία του εργαστηρίου παραδοσιακής και ανατολικής μουσικής. Στη συναυλία παρουσιάζεται κομμάτι από το υλικό το οποίο μελετήθηκε τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο. Είσοδος 5€ με κρασί, οικονομική ενίσχυση του μουσείου.

 

Mustafa