Η Αυστρία γίνεται η δέκατη έκτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα να παντρεύονται, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι τα ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου «θα μπορούν να παντρεύονται το αργότερο από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018».

Όπως ανέφερε το δικαστήριο, η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου «παραβιάζει την αρχή της ισότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων βάσει προσωπικών χαρακτηριστικών, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός».

Από το 2010 τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Αυστρία μπορούν να συνάπτουν ένα πολιτικό σύμφωνο συμβίωσης και να υιοθετήσουν παιδιά. Το δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα έπειτα από προσφυγή δύο γυναικών που είχαν ήδη συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά οι αρχές της Βιέννης αρνήθηκαν το δικαίωμά τους να κάνουν επίσημο γάμο. Το δικαστήριο ανέφερε ότι οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης έχουν καταστεί νομικά παρόμοια τα τελευταία χρόνια και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου πρέπει να μπορούν να υιοθετούν παιδιά.

 

Mustafa